De Russische Zaal

Sinds 1936 bewaart het Koninklijk Legermuseum een wel heel uitzonderlijke verzameling: objecten van Russische militairen die na de val van de tsaar Rusland ontvluchtten.

Het indrukwekkende geheel wordt tentoongesteld in een zaal die precies voor dat doel in 2001 werd ingericht. De ruimte bevat voorwerpen afkomstig uit voormalige Russische regimentsmusea evenals bezittingen van officieren en verenigingen verbonden aan de keizerlijke Wacht (Kozakken, lansiers, grenadiers,…), het keizerlijke Alexander-lyceum en het pagekorps. De opstelling toont luxewapens, zilverwerk van de officiersmess van de Kozakken van de keizerlijke Wacht in Sint-Petersburg en kledingstukken van de tsaren Nicolaas I (1825-1855), Alexander II (1855-1881) en Alexander III (1881-1894) of tsarevitsj Alexis (1904-1918). Topstukken zijn een reeks zilveren trompetten en een indrukwekkende massief zilveren punchbowl van 53 kg met handgeschilderde taferelen.

Enkele objecten vertellen het boeiende verhaal van de Belgische autokanonnen die hulp gingen bieden op het Russische front nadat ze aan het westelijke front overbodig waren geworden. Na een lange omzwerving, die ook de Verenigde Staten aandeed, kwamen de manschappen in 1918 opnieuw in België aan.

De Russische Zaal krijgt er nieuwe stukken bij

Op maandag 13 februari 2017 heeft de zaal over de schatten van het Russische keizerrijk in het Koninklijk Legermuseum er een opmerkelijk aantal objecten bijgekregen. Het gaat onder andere over trofeeën van paardrijwedstrijden of medailles van twee officieren van het Atamanski-regiment van de kozakken van de  keizerlijke Garde, een regiment dat in onze collecties nog niet vertegenwoordigd was.

De zaal werd voor de gelegenheid ook voorzien van flatscreens en nieuwe drietalige bijschriften. Kom deze schatten van het Koninklijk Legermuseum zeker (her)ontdekken.