De emblemen

Een historische roeping

Sinds 1926 worden de emblemen van reserve-eenheden en ontbonden korpsen aan het Koninklijk Legermuseum toevertrouwd. Wanneer een dergelijk evenement plaatsvindt, wordt het Museum het toneel van ontroerende en dikwijls luisterrijke plechtigheden.

Het embleem in al zijn staten

De regimentsemblemen zijn herkenningstekens op het slagveld en daarom worden ze door de eenheden vereerd en door de korpsoverste als een schat bewaakt. De grootste oneer die een eenheid kan overkomen, is het kwijtspelen van een embleem aan de vijand. Als ze in de verkeerde handen dreigen te vallen, moeten ze verbrand, verstopt of vernietigd worden. Tijdens de Achttiendaagse veldtocht in 1940 heeft het Belgische leger dan ook heel wat emblemen weggestoken.

In het leger heeft elke eenheid een embleem dat door de koning wordt overhandigd. Naargelang de betrokken eenheid spreekt men over een vlag (70 x 70 cm) bij de karabiniers-wielrijders, de genie en de transmissie, van een standaard (80 x 80 cm) bij de cavalerie en de artillerie of van een vaandel (90 x 90 cm) bij de infanterie. De koning heeft eveneens een embleem, commandovaandel genoemd, maar dat wordt niet als een regimentsembleem beschouwd.

De vermeldingen voor buitengewone feiten op de dagorde van de eenheden worden op de emblemen geborduurd. Wanneer een volledige eenheid een onderscheiding krijgt, wordt een gevlochten koord aan de basis van het embleem bevestigd, net onder de leeuw. Deze nestel is van dezelfde kleur als het lint van het ereteken. Rode nestels, in de kleur van het Oorlogskruis, worden verleend aan eenheden die twee vermeldingen op de dagorde hebben verkregen. Vier vermeldingen geven recht op een amaranten nestel, de kleur van de Leopoldsorde.

Het Koninklijk Legermuseum bezit zo’n honderd exemplaren, waarvan zich een deel in de vitrine tussen de Historische Zaal (gewijd aan de 19e eeuw) en de Bordiauhal (gewijd aan de Tweede Wereldoorlog) bevindt. Vergeet zeker deze schatten van ons leger niet te gaan bewonderen. Het zijn immers de getuigen van zware offers…