De Geschiedenis pakt uit! De betrekkingen tussen België en Duitsland aan de hand van museumkoffers.

Tentoonstelling/workshop in het Koninklijk Museum van Mariemont: van 4 tot 16 mei 2021
Tentoonstelling/workshop in het Koninklijk Legermuseum: van 16 tot 27 november 2021
Onder het berchermheerschap van de Ambassade van Duitsland in Brussel en van de Ambassade van België in Berlijn.

Half november 2021 verwelkomt het War Heritage Institute/Koninklijk Legermuseum elf museumkoffers gerealiseerd door studenten Franse taal en cultuur van de universiteit van Paderborn in samenwerking met studenten Geschiedenis van de UCL. Het museum van de Belgische Strijdkrachten in Soest, stad in de buurt van Paderborn, heeft zich als bijzondere getuige van de betrekkingen tussen Duitsland en België van de Eerste Wereldoorlog tot het begin van de jaren 1990 bij het project aangesloten. Tussen 1951 en 1994 verwelkomde de stad inderdaad Belgische soldaten. Talloze Belgen wonen trouwens nog steeds in de streek. 

Het Legermuseum en het museum van Mariemont zijn partners van het project als onthaalinstellingen en zullen de publiekswerking verzekeren wanneer de koffers in de respectieve instellingen getoond worden. 

De officiële lanceringsceremonie van de tournee van de museumkoffers in België zal op maandag 22 maart om 10u30 te volgen zijn op de Facebook-pagina’s van alle partners.

Volg het evenement door hier te klikken: https://fb.me/e/UcDq5mQZ

Elke koffer illustreert op originele, ludieke en esthetische wijze aspecten van de 20e-eeuwse Belgische en Duitse geschiedenis (het leven van de Belgische krijgsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog, spionage in België tijdens de Eerste Wereldoorlog, sporen van de twee wereldoorlogen in België, het leven in het kamp van Soest, ...). Deze dragers voor publiekswerking omvatten authentieke objecten, zorgvuldig uitgevoerde reproducties, opgenomen getuigenissen, interactieve elementen en artistieke creaties. Elke koffer is opgevat als een klein museumpje dat vlot vervoerd kan worden en spreekt verschillende doelgroepen aan. In beide musea wordt het publiek begeleidt in de ontdekking van de koffers.

De educatieve dienst van het Legermuseum heeft voor schoolgroepen van het basis- en het secundair onderwijs workshops van 2 uur uitgewerkt, waarin leerlingen de museumkoffers in kleine groepjes kunnen ontdekken. Dat wordt dan gevolgd door een bespreking met de hele klas. Combidagen zijn eveneens beschikbaar (workshop koffers ½ da g + rondleiding in de collecties ½ dag). De thema’s van de koffers staan inderdaad in nauw verband met het erfgoed van het WHI in de opgefriste zaal Eerste Wereldoorlog, de collecties over het interbellum, de Tweede Wereldoorlog en de tentoonstelling “Oorlog, Bezetting, Bevrijding”.

Te noteren in uw agenda’s:

  • zaterdag 8 mei 2021: ontdekking koffers in Mariemont
  • zaterdag 27 november 2021: finissage van de tournee van de museumkoffers in het WHI/KLM, in samenwerking met de Koninklijke Vereniging van de Vrienden van het Legermuseum (10u30-11u45: lezing door dhr. Pierre Müller; in de namiddag ontdekking van de koffers met museumpersoneel).

Info en reservatie:

Voor Mariemont (expo 4-18 mei 2021): 0032 (0)64 27 37 84 - sp@mariemont.be
Voor het Legermuseum (expo 16-27 november 2021): reservatie@whi.be