Eerste tentoonstelling van het War Heritage Institute Dieppe: Een raid herdacht

In het kader van de herdenkingen van de 75ste verjaardag van de raid op Dieppe opent het War Heritage Institute op zaterdag 24 juni 2017 zijn eerste tijdelijke tentoonstelling: Dieppe: Een raid herdacht. Deze tentoonstelling belicht een miskende episode van de Tweede Wereldoorlog, de raid op Dieppe van 19 augustus 1942.

In totaal 99 stukken, unieke voorwerpen en documenten uit de collecties van het Koninklijk Museum van het Leger (Brussel), de stad Dieppe, de verenigingen van Dieppe en privécollecties, vertellen het verhaal van operatie Jubilee. Vier bijkomende zones geven de bezoeker een ongezien perspectief op de raid: de historische contextualisering met de belangrijkste militaire actoren, de Belgische deelname aan operatie Jubilee, de mediaoorlog in de pers en het herinneringswerk. De tentoonstelling illustreert de raid ook aan de hand van de strips van Wallace en Stéphan Agosto.

Het Belgische aandeel in Operatie-Jubilee

De Belgen waren goed vertegenwoordigd tussen de talrijke nationaliteiten die aan operatie-Jubilee hebben deelgenomen.

Op 19 augustus 1942 is Désiré Guillaume Squadron Leader van het 350e smaldeel van de Royal Air Force; Flight Lieutenant Léon De Soomer staat aan het hoofd van een eenheid van het 174 Squadron. Ze behoren tot de 39 Belgische vliegeniers die aan de raid meewerkten.

De Belgische zeelieden zijn binnen de Royal Navy in een speciale afdeling samengebracht, de Royal Navy Section Belge. Luitenant-ter-zee Victor Billet, George Depoorter en Jules Van Dyck nemen deel aan operatie-Jubilee. Raymond De Wandelaer behoort tot het commando van de Forces navales françaises libres.

Ontdek de tentoonstelling "Dieppe, een raid herdacht" met heel de familie.

Voor de volwassenen is de catalogus beschikbaar in het Frans, het Nederlands en het Engels. Te koop in de Museumshop tegen 2 euro.

Spelparcours voor 7-9-jarigen en spelblaadje voor 10-14-jarigen: te koop aan het onthaal tegen 0,50 € of gratis te downloaden hieronder.